2010. június 5., szombat

Megjelent I. vers antolgóiának



2010 júniusának első hetében jelent meg klubunk vers antológiája
  
Amíg a készlet tart! 

címmel!

A kötetben 27 klubtagunk szerepel 94 oldalon! A szerzők név szerint:

Antal József
Antal Viktória
Bába Gabriella
Balázs Károly
Barti Magdolna
Bodnár Judit Lola
Bugyi Anna
Fenyvessy Szilvia
Gáspár Boldizsár
György Kata
Gyurics Evelyn
Hellenbárt László
Jámbor Szabó Éva
Kerti Károly
Kurdi Péter
Marczinka Csaba
Mátyás Zoltán
Ország Balázs
Peiker György
Pereszlényi Csaba
Prieger Adrienn
Radó György
Sipos Judit
Szabó István
Szentei András
Szinay Balázs
Vörös Boglárka

Az összeállításban szerepelnek már ismertebb és még kevésbé ismert szerzők egyaránt! Ismertetőképpen álljon itt néhány részlet a kötet előszavaiból:

„ Az amatőrköltészet nem divat, hanem megkockáztatom: létkérdés. Annak a kérdése, hogy aka­runk-e foglalkozni saját korunk problémáival. Mert vala­hogy a költők mindig is ezt csinálták.

Hiszem, hogy ez a kis ország akkor is fog verselni, ha a Föld összes országa költői sivataggá lesz. Egyszerűen azért, mert mi ilyen nép vagyunk. Jöhet a kép korszaka, a digitális csoda, a próza előretörése; mi makacs keleti figurák va­gyunk, ha úgy tetszik. Ha ez a megfogalmazás nem tetszik, megírhatják másként is. Hiszem, hogy amiről eddig írtam fontosabb annál, hogy » posztmodernben « írunk, vagy hexa­meterekben.

Köszönöm, hogy néhány komoly embert bemutathatok, aki mer és tud előlépni. Az olvasónak sok élményt, magunknak sok alázatot kívánok!"

Részlet Ország Balázs előszavából

„A klubélet soron következő folyománya ez az antológia is, amely a benne szereplő szerzők szélesebb körben való meg­ismertetését szolgálja. Engem mindenképpen büszkeséggel tölt el a kiadvány, mert olyan szerzők munkáihoz adhatom a nevem, akiknek tevékenységét nagyra értékelem és jelen­létük által kitüntetve érzem magam.
Ami a verset, mint kifejezési formát illeti, én azon az állás­ponton vagyok, hogy bárki bármit is mond a költészet vagy a versek iránti kereslet helyzetéről, számomra nincs telje­sebb kifejezési forma a versnél."

Részlet Szinay Balázs előszavából

„Egyszerre vagyok az antológia egyik szerzője, (sokszoros) olvasója, s a kötet korrektoraként egy adag (magyar) nyelvi lelkiismeret. Legszabadabb a szerző szerepe: megírja műveit, ránk talál, elküldi azokat nekünk, egymásra találunk – pontosan ezt jelképezi ez a könyv is, Kedves Olvasó, amit a kezedben tartasz. Egymásra találásunk közös gyümölcsét élvezheted. Miként egy gyümölcs lehet édes, savanyú, ke­sernyés, illatos, zamatos – az antológia alkotásai is sokfélék, közöttük böngészve ráakadhatsz a Neked tetsző »ízre« – de persze ez már ízlés dolga: »Eszi, nem eszi – ez a kínálat!« – ahogy egyik szerzőnk mondja.
»…irodalmi szöveggyűjtemény, versgyűjtemény, szemel­vény-gyűjtemény« – olvashatjuk Bakos Ferenc Idegen sza­vak és kifejezések szótárában az antológia meghatározását. De nemcsak a szem a lélek tükre, hanem a vers is. Néhány sorba zsugorított naplótöredék, élettörténet lírába zárva. Az antológia több mint puszta vers- vagy szöveggyűjtemény: lélektalálkozó. Az Olvasó és a szerző lélek-jelenléte.
Lélektalálkozóra hívunk Téged, lélekjátékra szabályok nél­kül – határt csak a képzelet szab. Légy jelen, azon túl is, amíg a készlet tart!"

Részlet Antal József előszavából
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése